Hälsa

Hur rent är det i företagsköket?

Vem städar i köket på jobbet och hur rent är det egentligen där. Har någon tänkt på att avkalka kaffebryggaren eller att koka disktrasor?

Hur rent är det i företagsköket?

Frågan är aktuellare än någonsin. När ett ord som tidigare fick oss att tänka på mexikansk öl nu får oss att rygga tillbaka har ett annat ord hamnat i fokus, nämligen hygien. Vi försöker bete oss på rätt sätt och hålla avstånd. Men hur noga är vi med renligheten utrymmen som vi använder gemensamt?

Det gemensamma köket på företaget är ofta anledning till kommentarer som “din mamma jobbar inte här” eller “lägg locket på!” Då det finns en städare som kommer varje dag eller någon gång per vecka så kanske han eller hon tar hand om diskhoar och bänkar. Men hur rent är det egentligen i företagsköket?

Kaffet smakar lite märkligt

Surt kaffe behöver inte bero på att någon har valt lågprisversionen “Köffe” från den lokala lågpriskedjan. Köffe kan vara hur gott som helst. Men kalk i köffet är inte det! Har någon tänkt på att avkalka eller rengöra filtret i den gemensamma snabbkokaren? Den nya kaffemaskinen valdes noga bland de bästa men är det någon som vet hur den ska hållas ren?

Salmonella i disktrasan!

En av de värsta bakteriehärdarna som finns i kök är disktrasan. Den kan till och med innehålla salmonellabakterier. Sedan våren 2020 vet vi också att det räcker att någon står och pratar över den för att ett visst virus ska kunna fastna och sedan spridas över hela arbetsplatsen.

Men vem kokar trasan på jobbet? I bästa fall så kastar lokalvårdaren trasorna i företagsköket tillräckligt ofta. Om inte så är det här en fara som hela personalen utsätts för dagligen. Det här är viktigare än någonsin att förstå och göra något åt.

Dags att tillsätta en städkommittee

Det går inte att be städaren att tvätta disktrasor och börja kalka av kaffebryggare med vinäger en gång i kvartalet. Det här är knappast arbetsuppgifter som kan anses som standard. Särskilt då det inte ens finns en tvättmaskin på jobbet.

Det är snarare dags för en kommittee som ser över företagskökets hygien. Den här kommitteen ska ta upp punkter som:

 Hur rengörs maskiner i köket?
 Hur rengörs mikrovågsugnen och hur ofta?
 När ska disktrasor kastas ut?
 Bör disk ske för hand eller med en maskin?
 Hur ofta ska kyl och frys städas och hur länge får man ha saker förvarade i dessa?

Med mer kunskap om de områden som är problematiska i det delade köket så kan en plan göras upp. Alla kan ta på sig en sak som de gör varannan dag, en gång per månad eller mer sällan. Den som städar kan också få specifika instruktioner som att kasta disktrasor med jämna mellanrum.

När olika personer har olika ansvarsområden så kan de arga lapparna på kylen minimeras. Folk kan sluta skylla på någon annan. Det här blir särskilt viktigt för större företag där det är lätt att lämna “guck” i kylen och sedan smita.

Det här bör diskuteras precis som att vi nu talar om hur långt ifrån varandra vi bör sitta och hur handtag och annat som vi tar i ska desinficeras. Med god vana blir arbetsplatsen mycket säkrare inte bara med tanke på pandemier.


Ordning och reda utan att städa på fredag

När det blir ordning och reda i företagsköket så är det inte längre en hälsorisk. Dessutom så kan ett gemensamt initiativ vara något som leder till en god stämning och ett trivsammare kök. Det här är något som kan förbättra relationen mellan kollegor och därmed leda till en bättre arbetsplats.

Så upp med punkten “hur rent är det i företagsköket?” till nästa möte på jobbet. Även om det mötet just nu måste ske virtuellt via Zoom. Det kan bli starten till något nytt och spännande, och så “köffe” som inte smakar surt!

Publiceringsdatum: 2020-04-26