Mineraler: Kalium (K)

Hälsa / Näringsämnen / Kalium (K)

Kalium behövs i kroppens celler

Kalium är ett mineral som är inblandad i de elektriska och cellulära funktionerna i kroppen. I kroppen klassificeras kalium som en elektrolyt.

Kalium är ett viktigt mineral för kroppen. Den har olika roller i ämnesomsättningen och i olika kroppsfunktioner. Kalium ser till att våra celler, vävnader och organ i kroppen fungerar korrekt, genom att den:

Är inblandad i syra-bas balansen i kroppen.

Är inblandad i proteinsyntesen av aminosyror och förbränningen av kolhydrater.

Är nödvändig i muskeluppbyggnad och för att uppnå normal kroppstillväxt.

Är nödvändig för en normal elektrisk aktivitet i hjärnan.

Många livsmedel innehåller kalium: all kött och fisk som lax, torsk, flundra och sardiner, är bra kaliumkällor. Sojaprodukter och vegetariska hamburgare innehåller också mycket kalium. I grönsaker finns kalium bland annat broccoli, ärtor, bönor, tomater, potatis, sötpotatis och squash. Bananer, citrusfrukter, kiwi, katrinplommon och aprikoser innehåller också kalium. Torkade aprikoser innehåller mer kalium än färska aprikoser. Vidare finns kalium i mjölk, yoghurt och nötter. Människor med njurproblem bör undvika livsmedel med mycket kalium. De bör undvika ett överskott av kalium i blodet.

Biverkningar

Om man har för mycket eller för lite kalium i kroppen, kan göra stor skillnad. Eftersom så många livsmedel innehåller kalium, är kaliumbrist sällsynt. Dock kan en måttlig minskning av kalium i kroppen leda till salt känslighet och högt blodtryck. Det rekommenderade intaget av 4,7 gm eller högre kan ge något lägre blodtryck.

Brist på kalium – hypokalemi – kan inträffa hos personer med vissa sjukdomar eller som ett resultat av vattendrivande läkemedel för behandling av högt blodtryck eller hjärtsvikt. Dessutom kan många typer av mediciner, till exempel vattendrivande, laxeringsmedel, och steroider, orsaka en förlust av kalium som ibland kan ha allvarliga konsekvenser. Vattendrivande läkemedel är den främsta orsaken till hypokalemi.

Andra förhållanden kan orsaka kaliumförlust, bland annat kräkningar och diarré. Sällsynta njursjukdomar och problem med sköldkörteln kan också orsaka låga kaliumnivåer i kroppen.

För mycket kalium i blodet kallas för hyperkalemi. Några orsaker till hyperkalemi är nedsatt njurfunktion, en onormal nedbrytning av proteiner och svåra infektioner. Den allra vanligaste orsaken till syperkalemi är nedsatt njurfunktion. Vissa läkemedel kan också påverka kroppens förmåga att göra sig av med kalium, bland annat kaliumsparande vattendrivande medel och ACE-hämmare.

Rekommenderad intag av kalium enligt ålder och kön:

Spädbarn

0 - 6 månader: 0,4 gram per dag (g / dag)

7 - 12 månader: 0,7 g / dag

Barn och ungdomar

1 - 3 år: 3 g / dag

4 - 8 år: 3,8 g / dag

9 - 13 år: 4,5 g / dag

14 - 18 år: 4,7 g / dag

Vuxna

Ålder 19 och äldre: 4,7 g / dag

Kvinnor som producerar bröstmjölk behöver högre doser (5,1 g / dag). Fråga din läkare vilken mängd som är bäst för dig.

Personer som behandlas för hypokalemi behöver kaliumtillskott. Din vårdgivare kommer att utveckla ett tillskott plan som bygger på dina specifika behov.

 

Vad är mineraler

Mineraler har stor betydelse för vår hälsa.Kroppen kan inte tillverka mineraler på egen hand utan måste tillföras kroppen via födan.

Mineraler

Fosfor (P) | Järn (Fe) | Jod (I) | Kalcium (Ca) | Kalium (K) | Koppar (Cu) | Krom (Cr) | Magnesium (Mg) | Mangan (Mn) | Molybden (Mo) | Natrium (Na) | Selen (Se) | Zink (Zn)